פרי השקד
עץ השקד (המוכר כ'שקדיה') הוא עץ ממשפחת הוורדניים, נשיר וערום בסתיו/חורף.
השקד (Prunus dulcis) הוא מין של עץ הקרוב לאפרסק, לשזיף ולדובדבן. מקורו של השקד הוא כנראה במזרח התיכון ומשם הוא התפשט לחלקים אחרים של העולם. במונחים בוטניים, פרי השקד אינו אגוז, אלא בית גלעין (זרע) באורך של כ-20-35 מ"מ, הבנוי קליפה חיצונית עבה, דמוית עור, בצבע ירוק-אפור, וקליפה פנימית מרושתת, קשה ועצית שבתוכה נמצא הזרע ("האגוז").
עץ השקד הינו עץ נשיר הזקוק למכסה של מנות קור כדי ל'התעורר' מתרדמת החורף. ככל שמספר מנות הקור יהיה גדול יותר, כך היבול גבוה יותר.
עם בוא האביב, פריחת השקד מרהיבה והעצים הנפלאים הללו מתכסים בפריחה המהווה את תחילת מחזור צמיחתו של השקד הישראלי.
הפרי – בית גלעין מוארך או פחוס מכוסה שערות לבדיות, ציפתו הירוקה מתבקעת לאורכה ואז משתחרר הגלעין המכיל את הזרע שהוא החלק האכיל של השקד.
בעולם מגדלים שקדים באזורים המאופיינים בתנאי גידול ים תיכוניים. עיקר הגידול בעולם הוא בקליפורניה, לצד גידול מסחרי בדרום אפריקה, אוסטרליה צ'ילי ובאגן הים התיכון.
בארץ, הגידול המסחרי נפוץ בעיקר בגליל, עמק יזרעאל ורמת הגולן.
אגן הים התיכון מהוה בית גידול אידיאלי לגידול שקדים. אקלים מווסת, חורף קל ותנאי מזג אויר נפלאים מאפשרים גידול בטוח, של פירות משובחים מקדמת ההיסטוריה.
- מנובמבר ועד פברואר עץ השקד הערום ומצוי בתרדמת חורף.
עם שוך התקופה הרטובה ומנות הקור, ניתן להבחין בניצנים המעידים על תחילת ההתעוררות לקראת פריחה.
- פריחת השקד מתחילה בפברואר ושיאה בחודש מרץ. אז מתכסים המטעים בפריחה לבנה-ורודה מרהיבה. בעונה זו הטיול במטעים הוא חוויה מרשימה בטבע . לאחר הפריחה העצים מתמלאים בעלוות עלים והופכים ירוקים.
הפריית השקד נעשית ע"י דבורים ורק פרח מופרה יניב את פרי השקד. רוב הזנים אינם מפרים את עצמם, כך שמטע שקדים מסחרי זקוק לזנים מפרים בקרבת מקום.
- ממרץ מופיע הפרי ומתחיל לגדול וביוני מגיע לשיא גודלו.
-
בשלב זה, תוך התעצמות החום – בחודשים יולי ואוגוסט, מגיע הפרי לבשלות מלאה, הקליפה החיצונית מתפצלת והמטע נערך לקטיף. קטיף השקדים ממוכן במלואו באמצעות ניעור העצים. עם השנים התפתח הענף והוסיף דרכי מיכון חדשניות המאפשרות שמירה מרבית על סגולות פרי השקד .
לאחר הקטיף השקדים עוברים ייבוש טבעי של כשבוע, ועוברים למכון הפיצוח.
- מכוני הפיצוח מספקים שירותי ניקוי הפרי מכל שאריות המטע, קילוף, פיצוח, מיון ואריזת שקדים לשמירת חיי מדף ובתנאים אופטימליים.
- השקדים נארזים באריזות ואקום דבר המבטיח את טריות ואיכות השקדים לאורך זמן. זאת בעזרת טכנולוגיה חקלאית מהמתקדמות בעולם תוך הקפדה מקסימלית של שמירה על האיכות התזונתית של השקדים.
"קְחוּ מִזִּמְרַת האָרץ…
מעט צרי ומעט דבש, נכאת
ולט, בוטנים ושקדים"
(בראשית מג 11)
צורות ושימושים
השימוש בשקדים נרחב בכל תחומי המזון והמשקאות, כמו גם בקוסמטיקה ורפואה עממית וטבעונית. טרי, טבעי או מעובד. פרוס, טחון , בכבישה קרה או מזוקק. להלן רשימה חלקית של צורות ושימושים:
- טרי – עם קליפה שניה, טבעי או קלוי
- טרי – עם קליפה שלישית (חומה ואופיינית) או מקולף
- מולבן – שלם, פרוס, קצוץ, "גפרורים" או טחון
- קלוי ומלוח – 'מלך' הפיצוחים.
- טחון לחמאת שקדים ('טחינת שקדים') – המזון הראשון של תינוקות בהסתגלות למזון מוצק, וכמעשיר תבשילים ומאפים
- כחטיף טבעי משביע ועשיר
- חטיף אנרגיה – מתוק או מלוח, כמרכיב חשוב לתוספת אנרגיה יומית, לאחר פעילות ספורטיבית או בין הארוחות.
- שקדים כרכיב בכל מנה ובכל ארוחה – שימוש בשקדים הפך נפוץ בצורות שונות של השקד. לאפיה, בישול, סלטים, מרקים או תוספות. שקדים נוכחים הלכה למעשה בכל אחת ממנות וארוחות החג והיומיום. כרכיב מעשיר או קישוטי, טבעי או קלוי קלות.
- מרכיב חשוב במסורת הקונדיטורית במערב אירופה. המטבח האוסטרי משתמש בקמח וקרם שקדים לעוגות ובצק עוגות/עוגיות. הצרפתים משדרגים את קרואסון החמאה בקרם שקדים ובסיציליה גאים במרציפן משקד מקומי.
- במטבח המרוקאי משתמשים בטחינת שקדים (בתוספת שמן ארגן ודבש) כממרח.
- קמח שקדים – להעשרת האפיה או לנמנעים מגלוטן
- יש המנצלים את תקופת ההבשלה הראשונית באביב, כאשר קליפת השקד עדין ירוקה ונגיסה, והזרע עדין לא בשל (במרקם חצי מוצק) לצריכה של שקדים ירוקים כחטיף או כרכיב בתבשילים.
- משקה שקדים כתחליף לחלב ניגר
- שמן שקדים לסלטים ובישול (כשמן זית, שמן אגוזים)
- רוזטה – משקה שקדים מוגש בדרך כלל בשמחות
- אמרטו – ליקר שקדים (בדרך כלל מרים)
- קוסמטיקה – יתרונות השקדים במינרלים וויטמינים נודעים גם להזנת העור והקרקפת. בתחום הקוסמטיקה משתמשים בשמן שקדים לעיסוי הגוף או בתמצית שקדים בתעשיית סבון, שמפו או קרמים.
יתרונות השקד ישראלי
השקד הישראלי הינו מזון על. תכולה גבוהה של רכיבי המזון החשובים, ערך פרוביוטי גבוה ותכולה גבוהה של חלבון וסיבים תזונתיים
יתרונות השקד הישראלי