למה שקד?
כולנו מכירים שקדים, מנשנשים , קולים, מטגנים, מרסקים ומשלבים בארוחות או בינהן. ענף השקד מאפשר מעתה הכרות עם השקדים שלנו. זנים שטופחו בארץ במשך עשרות שנים, וענף שממשיך לחקור ולהתקדם. באתר מידע רב ועדכונים לשימושים וצריכה יעילה. טבלאות ערכים מעודכנות, להכרות עם כל הסגולות הבריאותיות שבשקד הישראלי.
שקדים הם מארג מפואר של ערכים תזונתיים הנותנים מענה עשיר לצריכה היומית המומלצת של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, ומהווים נדבך חשוב במגמה הברוכה במודעות הבריאותית.
עץ השקד (מוכר כ'שקדיה') הוא עץ ממשפחת הוורדניים, נשיר וערום בסתיוובתחילת החורף.
השקד (Prunus dulcis) הוא מין של עץ הקרוב לאפרסק, לשזיף ולדובדבן. מקורו של השקד הוא כנראה במזרח התיכון ומשם הוא התפשט לחלקים אחרים של העולם. במונחים בוטניים, פרי השקד אינו אגוז, אלא בית גלעין (זרע) באורך של כ-20-35 מ"מ, הבנוי קליפה חיצונית עבה, דמוית עור, בצבע ירוק-אפור, וקליפה פנימית מרושתת, קשה ועצית שבתוכה נמצא הזרע ("האגוז").
עץ השקד נשיר וזקוק למכסה של מנות קור כדי ל'התעורר' מתרדמת החורף. ככל שמספר מנות הקור יהיה גדול יותר, כך היבול גבוה יותר.
פרי ישראלי איכותי
השקד הינו פרי הגדל באזורים רבים, ורובו ככולו מזנים מקומיים, פרי טיפוח ומחקר ישראלי. בעלי טעם, גודל ואיכות מעולה. הזן המוביל בארץ הוא 'אום-אל-פחם' (או 'חסן' ע"ש המטפח). הפרי (זרע) מאופיין כגדול במיוחד, קליפה רכה ובהירה, וטעם עדין ועשיר.
במנה קטנה של שקדים יש מגוון של רכיבים מזינים המהווים מקור מצוין לוויטמינים ולמינרלים (ובינהם ויטמין E ומגנזיום). כמות הסיבים בשקדים היא הגבוהה ביותר מבין כל הפיצוחים. מומלץ לצרוך ביום כחופן שקדים (כ-30גרם) מכיל כ-6 גרם חלבון, כ-6 גרם פחמימות, 3.5 גרם סיבים תזונתיים, ויטמין E ו 20% מההמלצה היומית של מגנזיום. ניתן לשלב שקדים במהלך היום, כחלק מארוחה או בין הארוחות.
"קְחוּ מִזִּמְרַת האָרץ…
מעט צרי ומעט דבש, נכאת
ולט, בוטנים ושקדים"
(בראשית מג 11)
בריאות עם שקד ישראלי
שקד ישראלי – מולטי-מינרל מולטי-ויטמין טבעי
שקדים – נשק מעולה להפחתת כולסטרול ולשמירה על בריאות כלי הדם והלב
תוצאות של מחקרים קליניים בהם השתתפו נבדקים בריאים ונבדקים עם רמות גבוהות של כולסטרול בדם, מראים באופן עקבי שלצריכת שקדים יש השפעה חיובית על הפחתת רמות ה-LDL (הכולסטרול "הרע") בדם. בסקירת מחקרים, נמצאה השפעה מיטיבה של שקדים בכמות של כ-30 גר' ומעלה ליום, על רמות ה-LDL וסך הכולסטרול. מתוצאות מרבית המחקרים עולה כי צריכת השקדים תרמה לירידות בטווח שבין 5% ל-12% ברמות ה-LDL. ירידות בשיעור דומה נמצאו גם ברמות סך הכולסטרול. כן נמצא כי צריכת שקדים קשורה בשמירה על רמות ה-HDL (הכולסטרול "הטוב") ואף בעלייה שלהן.
שקדים הם חלק מתזונת הפורטפוליו – Portfolio Diet. דפוס תזונה ידוע זה נחקר רבות בעשרות השנים האחרונות. הוא עשיר בחלבונים צמחיים, סיבים תזונתיים מסיסים, פיטוסטרולים בשקדים ונמצא בעל אפקטיביות רבה בהפחתת רמות הכולסטרול בדם.
יתרונות השקד ישראלי
על-פי הגדרות ה-FDA השקדים נחשבים למזון בעל צפיפות תזונתית גבוהה. כלומר מכילים שיעור גבוה של רכיבים תזונתיים בשיעור של יותר מ-20% מהמנה היומית המומלצת לכל מנה נצרכת. גם שאר הרכיבים נמצאים ברמות גבוהות בשקדים.
יתרונות השקד הישראלי