אודות ענף השקד

בית>>

About Almond

ענף השקד הישראלי

ענף השקד הישראלי נמצא בפיתוח מואץ.  כיום (2019) מקיף  62,000 דונם נטועים בעצי שקדים מרהיבים לאורך כל הארץ.

שטחי הגידול מתפרשים מנאות סמדר בדרום ועד קיבוץ דן בצפון. אזורי הגידול המסחרי העיקריים עמק החולה, דרום רמת הגולן, הגליל התחתון, עמק יזרעאל, שפלת יהודה והנגב הצפוני.

את מלאכת הגידול מבצעים במקצוענות  כ-200 מגדלים בלבד בקיבוצים (כ30%)  במושבים ובמושבות בליווי,  כל היבטי הגידול והטיפוח,  ע"י מועצת הצמחים, משרד החקלאות באמצעות המכון למחקר חקלאי מכון וולקני.

גידול השקדים  בישראל מאופיין במיכון משוכלל, המאפשר היקפי נטיעה גבוהים .

השקד נחשב למזון הבריא ביותר מבין 100 מזונות נבדקים, בהם אבוקדו ושמן זית. (מבוסס על נתוני    USDA) ובאישור FDA (מנהל התרופות האמריקאי)

לשקדים ערך תזונתי גבוה. עם הכרה בערכים התזונתיים של  השקדים  והערך התזונתי בפרי,  צריכת השקדים בארץ הוכפלה בשנים האחרונות.

בישראל צורכים  כ-10,000 טונות (10 מיליון ק"ג) מדי שנה. מרבית הצריכה שקד ישראלי מובחר וחלקו יבוא מארה"ב – הגדולה במגדלי השקדים בעולם.

הענף משקיע מדי שנה משאבים רבים במחקר ופיתוח. המחקר בענף השקד מתמקד בחיפוש פתרונות של הדברה משולבת למזיקים ומחלות (הפחתה משמעותית בשימוש בחומרי ריסוס), טיפוח זנים חדשים בעלי התאם עצמי (שיהיו פחות תלויים בהאבקת דבורים), זנים בעלי איכות גבוהה, בעמידות גבוהה לנזקים שונים וכן באקלום כנות חדשות המקנות צימוח נמרץ ועמידות למחלות קרקע. גידול השקדים בישראל מתחשב באיכות הסביבה בזכות ההדברה המשולבת, צריכת מים נמוכה ומיכון ממוקד.

מגוון זנים 'שלנו'

מספר זנים רב שנחקרו ונלמדו, יצרו מארג משוכלל של זנים מסחריים מניבים ומעוררי כבוד:

  • 'אום אל פחם' – הזן העיקרי בישראל, בעל גלעין גדול, טעים. מוכר גם בשם  'חסן' ע"ש המפתח.
  • 'כוכבא' – מפרה לאום אל פחם, גלעין קטן יחסית
  • 'כוכב' – מפרה לאום אל פחם, רגיש לווירוסים
  • 'גלעד' – מפרה לאום אל פחם, זן פטנט שהושבח בחוות נווה יער
  • 'שפע' – פורח עם אום אל פחם, זן פטנט, שהושבח בחוות נווה יער
  • 'מתן' – זן חדש, בעל הפריה עצמית, קטיף מאוחר, זן פטנט, הושבח בחוות נווה יער

 

אוהבים שקד ישראלי

הנתונים מצביעים כי בישראל  הצריכה לנפש גבוהה יחסית לעולם לאחר עליה בצריכה בשנים האחרונות לרמה של  כ-1000 גר' (1 ק"ג)  ממוצע לנפש בשנה.

צריכה השנתית בישראל הינה כ-10,000 טונות (10 מליון ק"ג) לשנה. כ- 2/3 מגידול מקומי והשאר מסופק ביבוא בעיקר מקליפורניה ארה"ב, הגדולה בגידול שקדים בעולם ומהווה כ-82% מהיבול העולמי.

שטחי מטעי השקדים המסחריים נמצאו מתאימים לגידול בעיקר בעמקים הצפוניים, רמת הגולן, שפלת יהודה וצפון הנגב, אם כי שטחי הגידול מדרימים עד נאות סמדר.

עם הגברת המחקר והפיתוח, והמגמה לבריאות תזונתית חלה התפתחות משמעותית בענף השקד הישראלי בשנים האחרונות.  בחמש השנים האחרונות גדל השטח הנטוע מ 45,000 אלף דונם שהניבו כ-4,000 טון שקדים לשטח נטוע של כ 62,000 המניבים מעל 6,000 טון שקדים באיכויות גבוהות ברמה עולמית.

מתכונים נהדרים
עם שקד ישראלי

לכל המתכונים