השקד מזון על, והשקד הישראלי – עשיר במיוחד ברכיבים בריאותיים
על-פי הגדרות ה-FDA השקדים נחשבים למזון בעל צפיפות תזונתית גבוהה. כלומר מכילים שיעור גבוה של רכיבים תזונתיים בשיעור של יותר מ-20% מהמנה היומית המומלצת לכל מנה נצרכת. גם שאר הרכיבים נמצאים ברמות גבוהות בשקדים.
בהשוואה שנעשתה בין שקד ישראלי לשקדים ממקורות אחרים נמצא כי השקד הישראלי משמעותית גדול יותר ותכולת החלבון בו גבוהה לכדי 21 גרם ל-100 גרם.
מחקר מקיף ונתונים מדעיים מלאים מאת התזונאית מרב מור-אופיר M.Sc בקישור :
יתרונות השקד הישראלי תזונאית מרב מור אופיר
תורם לירידה במשקל
השקדים עשירים במיוחד ברכיבים בריאותיים, בהשוואה אגוזים אחרים: הם עשירים מאד במינרלים, במיוחד ברזל, סידן, אשלגן, מגנזיום ואבץ. עשירים מאד בוויטמינים, במיוחד וויטמין E, ומהווים מקור ל-6 ויטמינים מקבוצה B. השקדים עשירים במיוחד גם בסיבים תזונתיים, בחלבונים צמחיים, בשומנים בריאים, בפיטוסטרולים ובנוגדי חמצון. למרות הנטייה לחשוב ששקדים עשירים בשומן, מחקרים הראו שצריכת שקדים כחלק מתזונה מאוזנת בכמות של כ-55 גרם ביום, מסייעת לשמירה על המשקל ואף תורמת להפחתת מחלות לב.
ערכים תזונתיים ל-100 גרם
מונעים מחלות לב
לאור הרכבו הייחודי של השקד, שילובו בתפריט, בין הארוחות או כחלק מהארוחה, יכול לסייע בהגברת צריכת מינרלים, ויטמינים, נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים וחלבונים וכן לסייע בהפחתת רמות הכולסטרול בדם, במניעת מחלות לב וכלי דם, בשמירה על תפקוד מערכת העיכול, במניעת סרטן, במניעת סוכרת ואף בקידום תחושת שובע ושמירה על משקל בריא. אכילת חופן שקדים טבעיים באופן יומיומי משתלבת היטב במגמת הבריאות, המעבר לצריכת מזונות טבעיים, ויכולה לסייע לנו לשמור על אורח חיים בריא.
הגנה מפני הזדקנות העור
נוגדי חמצון מגינים על תאי הגוף מפני נזקים כגון דלקות, הזדקנות העור ומחלות שונות, ועשויים לסייע לאפקטיביות של פעילו גופנית ושיפור הישגים על ידי ויסות מנגנוני חמצון בשרירי השלד. מחקרים הראו כי תכונות אלו מצויות בקליפה החומה הצמודה לפרי השקד. הדרך לייעל את זמינות הערכים התזונתיים מהשקד הם להנביט במים כ 12-24 שעות לפני צריכתם.
מסייע באיזון רמות סוכר בקדם סכרת
הרכב השקדים מחייב פירוק איטי מה שממתן את העלייה ברמות הסוכר. נמצא כי אכילה של כ-45 גרם שקדים קשורה ברמות נמוכות יותר של אינסולין ושל רמות הסוכר לאחר ארוחה. במחקר אחר נמצאו עדויות כי אכילת שקדים יכולה לסייע בהגברת הרגישות לאינסולין אצל אנשים במצב של קדם סוכרת.
מסייע לשינה רגועה
השקדים הם מקור למטלונין, הורמון השינה וגם למגנזיום. בנוסף לתפקידו בהפחתת הדלקתיות בגוף, לשקדים ערך גבוה לרוצים לישון טוב יותר, למשך זמן רב יותר.
תורם להפחתת תחושת הרעב
ההרכב התזונתי של השקדים מקדם את תחושת השובע. מה שגורם לאכול פחות.
מסייע בשמירת בריאות כלי הדם
תוצאות של מחקרים קליניים בהם השתתפו נבדקים בריאים ונבדקים עם רמות גבוהות של כולסטרול בדם, מראים באופן עקבי שלצריכת שקדים יש השפעה חיובית על הפחתת רמות ה-LDL (הכולסטרול "הרע") בדם. בסקירת מחקרים, נמצאה השפעה מיטיבה של שקדים בכמות של כ-30 גר' ומעלה ליום, על רמות ה-LDL וסך הכולסטרול. מתוצאות מרבית המחקרים עולה כי צריכת השקדים תרמה לירידות בטווח שבין 5% ל-12% ברמות ה-LDL. ירידות בשיעור דומה נמצאו גם ברמות סך הכולסטרול. כן נמצא כי צריכת שקדים קשורה בשמירה על רמות ה-HDL (הכולסטרול "הטוב") ואף בעלייה שלהן. שקדים הם חלק מתזונת הפורטפוליו – Portfolio Diet. דפוס תזונה ידוע זה נחקר רבות בעשרות השנים האחרונות. הוא עשיר בחלבונים צמחיים, סיבים תזונתיים מסיסים, פיטוסטרולים בשקדים ונמצא בעל אפקטיביות רבה בהפחתת רמות הכולסטרול בדם.