השימוש בשקדים נרחב בכל תחומי המזון והמשקאות, כמו גם בקוסמטיקה ורפואה עממית וטבעונית. טרי, טבעי או מעובד. פרוס, טחון , בכבישה קרה או מזוקק. להלן רשימה חלקית של צורות ושימושים:
- טרי – עם קליפה שניה, טבעי או קלוי
- טרי – עם קליפה שלישית (חומה ואופיינית) או מקולף
- מולבן – שלם, פרוס, קצוץ, "גפרורים" או טחון
- קלוי ומלוח – 'מלך' הפיצוחים.
- טחון לחמאת שקדים ('טחינת שקדים') – המזון הראשון של תינוקות בהסתגלות למזון מוצק, וכמעשיר תבשילים ומאפים
- כחטיף טבעי משביע ועשיר
- חטיף אנרגיה – מתוק או מלוח, כמרכיב חשוב לתוספת אנרגיה יומית, לאחר פעילות ספורטיבית או בין הארוחות.
- שקדים כרכיב בכל מנה ובכל ארוחה – שימוש בשקדים הפך נפוץ בצורות שונות של השקד. לאפיה, בישול, סלטים, מרקים או תוספות. שקדים נוכחים הלכה למעשה בכל אחת ממנות וארוחות החג והיומיום. כרכיב מעשיר או קישוטי, טבעי או קלוי קלות.
- מרכיב חשוב במסורת הקונדיטורית במערב אירופה. המטבח האוסטרי משתמש בקמח וקרם שקדים לעוגות ובצק עוגות/עוגיות. הצרפתים משדרגים את קרואסון החמאה בקרם שקדים ובסיציליה גאים במרציפן משקד מקומי.
- במטבח המרוקאי משתמשים בטחינת שקדים (בתוספת שמן ארגן ודבש) כממרח.
- קמח שקדים – להעשרת האפיה או לנמנעים מגלוטן
- יש המנצלים את תקופת ההבשלה הראשונית באביב, כאשר קליפת השקד עדין ירוקה ונגיסה, והזרע עדין לא בשל (במרקם חצי מוצק) לצריכה של שקדים ירוקים כחטיף או כרכיב בתבשילים.
- משקה שקדים כתחליף לחלב ניגר
- שמן שקדים לסלטים ובישול (כשמן זית, שמן אגוזים)
- רוזטה – משקה שקדים מוגש בדרך כלל בשמחות
- אמרטו – ליקר שקדים (בדרך כלל מרים)
- קוסמטיקה – יתרונות השקדים במינרלים וויטמינים נודעים גם להזנת העור והקרקפת. בתחום הקוסמטיקה משתמשים בשמן שקדים לעיסוי הגוף או בתמצית שקדים בתעשיית סבון, שמפו או קרמים.